Negocis presumptament foscos

Cristiano Ronaldo va fer servir empreses 'offshore' a Luxemburg i Jersey

Com a esportista, Cristiano Ronaldo està en plena forma. Però els seus negocis financers semblen cada vegada més foscos. DER SPIEGEL ha obtingut documents que demostren que la superestrella del futbol estava activa en més paradisos fiscals dels que anteriorment coneixíem.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Cristiano Ronaldo va usar més empreses estrangeres de les que coneixíem prèviament. Documents proporcionats a DER SPIEGEL per la plataforma Whistleblower Football Leaks, revisats amb els seus socis de la xarxa d’informes l’European Investigative Collaborations (EIC), mostren que Ronaldo operava a Luxemburg i a Jersey el 2015.

Una empresa luxemburguesa posseeix les participacions de Ronaldo en una sèrie d’hotels, amb el fideïcomís matriu ubicat a l’illa de Jersey. El nom de Cristiano Ronaldo no apareix en cap registre públic relacionat amb aquests negocis. En canvi, els fiduciaris actuaven en el seu nom.

Els documents de Football Leaks mostren que el portuguès és “l’únic beneficiari” que hi ha rere aquesta estructura. En principi, no hi ha res il·legal sobre l’ús d’empreses offshore, almenys en la mesura en què els ingressos generats siguen declarats adequadament. No se sap si Ronaldo ho va fer o no. En canvi, no s’esmentava el paradís fiscal de Jersey en la seua declaració de la renda de 2015.

La informació obtinguda per DER SPIEGEL també indica que Jorge Mendes, agent i mentor de Ronaldo, també està tenint problemes amb les autoritats fiscals. L’agost passat, els investigadors fiscals de Portugal convocàren a una reunió amb funcionaris fiscals d’Espanya, Gran Bretanya, Irlanda, Xipre i els Països Baixos per examinar les empreses, participacions, fluxos d’efectiu i tots els negocis de Mendes els anys 2015 i 2016. Durant aquest període, els investigadors d’impostos calcularen que Mendes va generar una facturació d’1,3 bilions d’euros en tarifes de transferència.

Mendes juga un paper important en els procediments d’investigació sobre les sospites d’evasió fiscal sobre Ronaldo que han estat sent seguits durant quasi un any a Espanya. S’espera que els jutges decidesquen prompte si obriran judici contra Ronaldo.

Ni ell ni Mendes han comentat res sobre aquesta qüestió quan foren contactats per DER SPIEGEL.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.