Música

Pete Seeger, el poder de canviar el món amb la música

Tradicionàrius i Barnasants celebren el centenari de l'autor, una de les figures cabdals de la música i l'activisme del segle passat, amb un concert-homenatge aquest dissabte a L'Auditori.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Fa 48 anys, Pete Seeger va tocar a Barcelona, al menut escenari del Bar Llopart. Avui, el racó on va celebrar-se el concert és una terrassa, però encara conserva el pes de la història, un espai de fum, varietats, llibertat, descoberta, música i vida. Des de l'any 1929 que l'emblemàtic local és en mans de la família que encara el regenta. En temps de postguerra va ser un centre social i cultural que va fer la funció d'Ateneu, de punt de reunió i de saraus. Fins arribar al febrer del 1971, amb Catalunya bullint de noves inquietuds i de ganes de fer-les ressonar.

Pete Seeger, nascut a Nova York l’any 1919, és considerat el gran pare de la música folk a nivell internacional, i té un mestratge indiscutible en els nous autors del folk i la cançó a Catalunya –de Xesco Boix, pupil avantatjat, a Raimon, qui el va portar a Catalunya el 1971–. Un personatge que aviat es veu atret per la música popular, que conjuga amb l'idealisme en defensa de la justícia i la lluita contra les discriminacions de tot tipus. Una acció, tan cívica com artística, que el porta a ser un personatge de referència al seu país, tota una icona a nivell mundial.

"Aquesta màquina amansa l'odi". És la llegenda que hi havia escrita al mític banjo de Pete Seeger, en contraposició –o bé diàleg– amb la també mítica inscripció de Woody Guthrie, "aquesta màquina mata feixistes". Músic de llarga trajectòria –va morir amb 95 anys– i de valors irrompibles, Seeger entenia la música com a eina de transformació social, com a instrument de la veu de la terra, com a un vehicle de compromís i lluita. Incessant, constructiu, enèrgic, unint a la cançó una filosofia de vida que passava per l'antibel·licisme, la lluita pels drets civils i humans, i també la defensa del medi ambient i del riu.

Pete Seeger, amb el seu banjo en una actuació.

Gran concert d'homenatge a Barcelona

Una lluita i una trajectòria que han propiciat que el Tradicionàrius i el Barnasants organitzin un concert amb molts artistes de l’escena musical folk i de cançó d’autor catalana actual, que tindrà lloc aquest dissabte 16 de març a L’Auditori de Barcelona. Una actuació en forma d'homenatge, de base popular, tan reivindicativa com l'autor homenatjat i enèrgica com la seva lluita. Elements necessaris per reivindicar la grandesa d'una figura irrepetible.

El concert-homenatge és una idea original d'Artur Gaya, creador i líder del grup Tren Seeger, creat l'any 2014. La formació es completa amb el guitarrista Sergi Trenzano, del baixista Kike Pellicer i l’acordionista Cati Plana. Tren Seeger posa en valor la figura del cantant  nord-americà i per celebrar el centenari del seu naixement impulsa aquest concert homenatge i, com no podia ser d’altra manera, compta amb el suport de dos festivals de referència propers a l’estil i al posicionament vital i ideològic de Seeger.

Seeger, amb Bruce Springsteen.

L’espectacle compta amb un repertori de cançons arranjades i adaptades al català pels mateixos integrants del grup, amb la participació de destacats artistes convidats com Quico Pi de la Serra, Gemma Humet, Pep Gimeno “Botifarra”, Joana Gomila i el Grup Coses, tots ells artistes relacionats amb l'univers o l'activisme de Seeger. La proposta escènica farà un repàs a la seva figura i obra a través del poder transformador de la cançó i la recuperació de la música popular, de la lluita per la llibertat i els drets humans i pels drets civils dels immigrants, la defensa activa del medi ambient, la implicació amb el cançoner de la Guerra Civil Espanyola i Batalla de l’Ebre, i les visites a Catalunya.

Algunes de les cançons que es podran escoltar seran Precious Friend (Pete Seeger), If I Had a Hammer (Pete Seeger-Lee Hays), Good Night Irene (Gussie L. Davis), We shall overcome (G.Carawan – F.Hamilton – Z.Horton), Where have all flowers gone (Pete Seeger), i This land is your land (Woody Guthrie). Moltes d’aquestes cançons han esdevingut clàssiques, s’han traduït a diversos idiomes i han estat interpretades per innumerables artistes: Joan Baez, Bob Dylan, Tom Paxton o Bruce Springsteen. Ells en són la mostra fefaent de la lluita d'un artista que creia, amb tota la fermesa, en el poder de canviar el món a través de la música.

Presentació al Bar Llopart, al racó on va actuar Pete Seeger, del concert d'aquest dissabte a L'Auditori.

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.